maandag 24 november 2014

Parcival. Een verhaal van de graal/ Ed Franck

Parcival: Een verhaal van de graal

Het is een hele uitdaging om een middeleeuws verhaal van de Franse auteur Chrétien de Troyes te verwerken tot een vlot leesbaar Nederlandstalig boek. Ed Franck durft dit aan schrijft een vernieuwende versie over de jonge held Parcival die op zoek gaat naar de graal. Het resultaat is een meeslepende jeugdroman met een hoofdpersonage waarmee iedere jongere zich kan identificeren. Dat het doelpubliek zich slechts tot jongeren beperkt, zal ik in mijn waardeoordeel bewijzen. Ik behandel drie soorten argumenten: een structureel, een emotivistisch en een vernieuwingsargument. Met die argumenten wil ik elke jongere overtuigen dit geweldige boek te lezen.
Ik start mijn waardeoordeel met een structureel argument. Het is het eerste en belangrijkste argument, want de constructie van een verhaal is de basis van een goed of slecht literair werk. In het boek trekt Parcival de wereld rond op zoek naar de graal. Ed Franck bouwt die zoektocht chronologisch op. Daardoor heeft het verhaal een duidelijke, logische structuur en is het helemaal niet complex. Eerst beschrijft Ed Franck beknopt de jeugdjaren van Parcival. In het middendeel beschrijft hij de zoektocht van een edele ridder naar de graal. De spanning bouwt geleidelijk aan op. Op pagina 70 is er een ommekeer in het verhaal, namelijk een anticlimax. Het blijkt dat Parcival het mysterie van de graal nooit zal ontrafelen. Zijn missie is mislukt. Ondanks die anticlimax is het verhaal is inwendig samenhangend. Daardoor kunnen we besluiten dat Ed Francks’ versie van Parcival een goed literair jeugdwerk is.  Als volwassen lezer  verzet ik me een beetje tegen de simplistische weergave van gebeurtenissen. De hele opbouw is heel eenvoudig zonder flashbacks of flashforwards. Voor jongeren maakt die heldere structuur het boek net aantrekkelijk en is het makkelijk om geboeid te blijven.

Ten tweede haal ik een emotivistische argument aan om mijn waardering over dit boek te ondersteunen. De gevoelsmatige uitwerking van dit boek zit hier perfect. Het is aangrijpend, fascinerend en tegelijkertijd tragisch. Vanaf de eerste bladzijde betrekt Ed Franck zijn lezers in het dramatische levensverhaal van zijn hoofdpersonage en wekt hij de sympathie voor ridder Parcival op. Dit doet de auteur door het gebruik van bijvoeglijke naamwoorden. Al vanaf het eerste hoofdstuk worden die overvloedig gebruikt. “Kleurrijk als vogelveren, vol beloften uit een wonderlijke, glanzende wereld.” Soms is het gebruik van die bijvoeglijke naamwoorden overdadig. Het is mogelijk dat een volwassen lezer zich daaraan stoort. Jongeren daarentegen zullen daardoor een groter inlevingsvermogen krijgen en helemaal meeleven met de protagonist.

Vervolgens mag het vernieuwingsargument zeker niet ontbreken in dit waardeoordeel. “Parcival en de zoektocht naar de graal” van Ed Franck is geen origineel verhaal. In een recensie over zijn boek haalt Ed Franck in een vermeld citaat zelf aan welke bronnen hij raadpleegde. Een citaat van hem klinkt als volgt: “Als basis voor de bewerking werden “Het verhaal van de Graal” van Chrétien de Troyes en “Parcival” van Wolfram von Eschenbach genomen. Daarbij stelde ik me op als een middeleeuws schrijver.(…) Zo voegde ik een Parcival-scène in, die uit het middenstuk van de Lancelot-cyclus afkomstig is, en hevelde ik twee motieven uit de Moriaan over.”(Ed Franck, s.d.) Het is niet makkelijk om een oorspronkelijk middeleeuws verhaal te herschrijven. Het is ten eerste heel vernieuwend dat de auteur een scène en twee motieven heeft toegevoegd aan het oorspronkelijke verhaal. Ten tweede selecteert Ed Franck telkens de juiste krachtige en kleurrijke scènes om zo de tragische Parcival zo goed mogelijk voor te stellen. Hij probeerde zich volledig in te leven in de middeleeuwse tijdsgeest.

Kortom, dit boek is een echte aanrader voor jonge lezers met brede interesses. Geen enkele jongere zal dit verhaal met tegenzin lezen. Dit komt door de heldere structuur, de gevoelsmatige uitwerking  en de vernieuwende elementen die dit werk bevat.

Wie graag wat meer te weten komt over de fantastische auteur Ed Franck, kan via onderstaande link meer over de auteur ontdekken. 

hhtp://www.kjoek.nl/schrijver/ed-franck.html


Bronvermelding

Franck, E. (1996). Parcival. Een verhaal van de graal. Altiora Averbode NV uitgeverij

Franck, E. (s.d.) Parcival naar Chrétien de Troyes. Opgeroepen op 23 november, 2014, op http://www.vvlg.be/nl/recensies/middeleeuwen/late_middeleeuwen/%29424%28/parcival_naar_chretien_de_troyes-1495.html

Martens, J. (s.d.) Recensie. Parcival naar Chrétien de Troyes. Opgeroepen op 23 november, 2014, op http://www.vvlg.be/nl/recensies/middeleeuwen/late_middeleeuwen/%29424%28/parcival_naar_chretien_de_troyes-1495.html

Mooij, J. (1979). De motivering van literaire waardeoordelen. Opgeroepen op 23 november, 2014, op http://www.dbnl.org/tekst/mooi002moti01_01/colofon.htm



Ed Franck. (2011). Opgeroepen op 23 november, 2014, op http://benedictientje6a.blogspot.be/2011/01/ed-franck.html

1 opmerking:

  1. Je waardeoordeel heeft een duidelijke structuur met een inleiding en een slot waarbij je mooi samenvat. Je waardeoordeel geeft aan iemand die het nog niet gelezen heeft een duidelijk beeld van het verhaal. Alleen zou ik citaten persoonlijk in cursief plaatsen. Goed werk!

    BeantwoordenVerwijderen